Частно имение ‘‘Хели Резиденс‘‘, с. Марково, Пловдив

Дизайна на дворното пространство на това имение се оказа голямо предизвикателство, тъй като трябваше да съчетае различните изискавания на всеки член от голямата фамилия, която ще го обитава. Най-важното бе да се създаде едно много луксозно и изискано дворно пространство, в което да се намери подходящо място за хобито на собственика – летенето с хеликоптер, и в същото време да се комбинира с места за отдих, спорт, игра и забавление.

На територия от 10 дка са съчетани изискан класически стил с осезателната намеса на съвременни техники и материали. Дизайнът е прекрасен пример за успешното съчетаване на строги класически линии, силно изразени в представителните зони, с прости и съвременни форми в по-активните зони за спорт и забавление, и природно излъчване и пейзажните форми на ландшафта в зоните за отдих.

Както бе споменато по-рано,  от съществено значение бе обособяването на хеликоптерна площадка в двора. Тя е разположена в предната част на двора така че, когато гостите пристигат да не нарушават спокойствието на семейството, което почива в зоните за отдих в задния двор. Хеликоптерната площадка е изолирана от представителната зона с подходяща растителност, която е съобразена така, че да не пречи при кацане и излитане на хеликоптерите.

С влизане в двора се развива широка представителна алея с кръгово движение за автомобилите като задънка, в центъра на което се намира класически фонтан от естесвен камък, създаващ усещане за блясък и тържественост на пространството.

В предната част на двора е разположено голямо езеро с алпинеум и пространство за слънчеви бани, кафе или просто за почивка. Зоната е изолирана от главния подход чрез богата растителност, така че да създава интимност и единение на посетителя.

В задната част на двора е проектиран огромен басейн за плуване и партита с приятели, важна част от визията и живота в една луксозна резиденция. В дъното на двора са разположени детска площадка и тенис корт. Детската площадка е разположена така , че децата да може да бъдат наблюдавани от къщата или басейна и същевременно да бъдат на достатъчно разтояние от къщата, че да не създават шум.

Отделните пространства и зони в имението са сепарирани едно от друго с богата декоративна растителност, така че всеки да може да се наслади на своята собствена дейност - игра, почивка, спорт и т.н. без да пречи на останалите. Обединавящ елемент на всички зони се явяват пешеходните алеи. Те са решени в настилка от естествен камък, като по-голямата част от тях са каменни плочи на тревна фуга, с което се подчертава усещането за природна среда и екологосъобразност.

Дизайн – 2013 година

Реализация – 2013 година е реализиран първи етап на проекта

ОБЕКТИ