Лятна резиденция на Черноморския бряг

  Лятна резиденция разположена на скалистият  Черноморският бряг  с прекрасна гледка към морската шир е идеалното място, където голямото семейство да прекара горещото лято в България. В основата на концепцията за този проект стои умело комбиниране  на изчистеният и модерен дизайн с плавните форми на пейзажните елементи. Тази комбинация създава едно изключителено открито пространство, което дарява на обитателите си функционалност и визуална наслада,  предоставяйки им почивка и забавление през дългото и горещо лято. Визуалният допир с морето е от първостепенно значение за композиционното  решение на ландшафтният  проект. Даденостите на терена и района, както и специфичните изисквания на инвеститора за фунционалност и естетика, допълват проектното решение, превръщайки дворното пространство в място с многобройни функционалности, въздействащи като едно цяло чрез редуващите се в геометричен и пейзажен стил растителни обеми с богат колорит.

  Функционалното зониране на двора е съобразено и със слънчевото огряване на отделните зони. Има проектирани обширна веранда с барбекю, която е огрявана от сутрешните лъчи и покрит градински бар за сянка през горещите следобеди.  Естествените материали – камък и дърво  присъстват  навсякъде в откритото  пространство - настилките , облицовките и всички архитектурни елементи.  В зоните с интензивно  използване са изградени твърди настилки от обработен естествен камък – гнайс и риолит в комбинация с дървен декинг  около къщата и градинският бар. С цел увеличаване на зелените пространства второстепенните ходови линии са от  естествени необработени каменни плочи на тревна фуга.

  Макар и подчинен на изчистени линии в дизайна, този проект успявя чрез богатото и колоритно озеленяване и плавното моделиране на терена да  носи и усещане за пейзажност  на пространството. За да се съобрази дизайна със съществуващите подземни инфраструктури, се налага  изкуствено моделиране на терена в своебразен плавен хълм и изграждане на изкуствена скала със водопад под покритата веранда с барбекю. Тази изкуствена скала е приглушена с  много джобове от влаголюбива  растителност,  декоративни треви и водни лилии в оформилото се под водопада малко езерце. Всичко това допринася за по-естественият и пейзажен облик на пространството.

  Композицията на растителността е подчинена  на няколко изисквания поставени от инвеститорът, а именно  да не се закрива далечната морска перспектива и да има цъфтящи видове през цялото лято.  Подбрани са предимно растителните видове , характерни за района, но със силно изразени декоративни  качества –цвят и текстура на листата, красив цъфтеж, интересен хабитус . С използването на няколко средиземноморски вида е добавена щипка екзотика в дворното пространство. Зацветявания  от красиви бордюрни  с многогодишни или сезонни цветя обрамчват всички алеи около къщата. Освен, че внасят неповторим колорит миксбордерите обогатяват знойното лято с прекрасен аромат.

  В по-отдалечния край на двора  е обособена своеобразна малка  селскостопанска градина. В нея има засадени единични екземпляри от  различни овощни дръвчета, зеленчуци и билки. Тя граничи с дългата дървена пергола, под която е разположен паркинга за гости, обвита с лоза за производство на домашно вино и катерливи рози за разкош.

  Обектът е разположен на скалистия бряг на Черноморското крайбрежие , близо до ваканционно селище Лозенец в България, Европа. Реализиран е през лятото на 2012 година.

  Дизайн – Landscape Design Studio, 2011 година

  Изграждане –  Landscape Design Studio, 2012 година

  Поддържане - Landscape Design Studio, 2012 година до сега

 

 

ОБЕКТИ